Kuchnia smaki

środa 09. of listopad 2011 Kuchnia Rzymska

Kuchnia Rzymska czerpie z najlepszych tradycji regionu Lacjum (Lazio) i z pewnymi zmianami zapożyczyła wiele dań z innych regionów, w szczególności z Abruzji (Abruzzo).


środa 09. of listopad 2011 Pajata - pagliata


sobota 20. of marzec 2010 Jak zrobić dobre cappuccino

Porady jak ubić mleko i zrobić dobre cappuccino.

 

Cappuccino powstało w latach trzydziestych XX wieku, kiedy postęp techniczny osiągnął punkt, w którym umożliwił maszynkom do przygotowywania caffé espresso użycie pary i...

Kategoria: kawa

sobota 27. of luty 2010 Jak zrobić dobrą kawę za pomocą maszynki do kawy typu „Moka”

kafeteria Moka

Oto bohaterka codziennej pobudki i obiadowej sjesty milionów Włochów: nieodzowna maszynka do kawy „Moka”, która w rzeczywistości nawet w wielu domach w Neapolu wyparła antyczną kafeterię neapolitańską.

Kategoria: kawa, kuchnia smaki, pierwsza

wtorek 23. of luty 2010 Pugnitello, ekskluzywne wino z Toskanii

Pugnitello

Wino, którego się nie spodziewasz. Introwertyczne i enigmatyczne, już od samej nazwy: Pugnitello (pugno - pięść). Wino dla poszukującego prawdziwych smaków i intensywnych aromatów, daleko od dobrze oświetlonych półek w sklepie...

Kategoria: wino, kuchnia smaki, Toscana, luksus z Włoch

poniedziałek 22. of luty 2010 Wino Chianti Classico staje się stylem życia

Chianti Classico - Gallo Nero

Pierwszy raz we Włoszech Konsorcjum Osłonowe (Consorzio di tutela) tworzy gamę produktów powiązanych z winem, ale i nie tylko, oznaczonych własnym znakiem firmowym. Projekt Chianti Classico jest jedynym w swoim rodzaju.

Kategoria: wino, kuchnia smaki

niedziela 21. of luty 2010 Tradycyjne sycylijskie „arancini” z ryżu

Tradycyjne sycylijskie „arancini” z ryżu

Smaczne i kuszące danie, spożywane jako przekąska, pierwsze dnie lub jako danie właściwe.


poniedziałek 01. of luty 2010 Stigghiole - kuchnia sycylijska

Stigghiole lub stigghiuole (po sycylijsku “podroby”) typowa potrawa kuchni sycylijskiej i palermiańskiej.


poniedziałek 01. of luty 2010 Palermo, dobra kuchnia jest na wyciągnięcie ręki.

Smażone potrawy z ryżu, sfincioni, stigghiole. Na rynkach Palermo przekąska na ulicy jest jak sztuka. Prędko spożywana, ale z długą historią za plecami.


niedziela 31. of styczeń 2010 Chianti Classico - Czarny Kogut, pierwsze wino na giełdzie

Chianti Classico - Czarny Kogut - Gallo Nero

Konsorcjum Chianti Classico (Chianti Klasyczne) zapowiedziało swoje wejście na giełdę telematyczną produktów rolnych. Będzie to pierwsze wino na rynku, na którym notownaych jest około 40 produktów Made in Italy, i którego ambicją...

Kategoria: gospodarka, wino, dziennik

poniedziałek 11. of styczeń 2010 Makaron z ciecierzycą po Kalabryjsku – Pasta e ceci alla Calabrese

Oto jak przyrządzić typowe danie włoskie - smakowity makaron z ciecierzycą po Kalabryjsku...

 

Kategoria: kuchnia kalabryjska

piątek 08. of styczeń 2010 Spagetti alla carbonara

Spagetti alla carbonara fot. wikipedia

czwartek 07. of styczeń 2010 Spaghetti cacio e pepe


poniedziałek 04. of styczeń 2010 Zupa po kalabryjsku z fasoli i cykorii

Przepis na pyszną zupę z fasoli i cykorii pochodzący ze słonecznej Kalabrii...

 

Kategoria: kuchnia kalabryjska

sobota 02. of styczeń 2010 Spaghetti alla marinara