Kuchnia smaki
środa 09. of listopad 2011 Kuchnia Rzymska

Kuchnia Rzymska czerpie z najlepszych tradycji regionu Lacjum (Lazio) i z pewnymi zmianami zapożyczyła wiele dań z innych regionów, w szczególności z Abruzji (Abruzzo).
sobota 20. of marzec 2010 Jak zrobić dobre cappuccino

Porady jak ubić mleko i zrobić dobre cappuccino.
Cappuccino powstało w latach trzydziestych XX wieku, kiedy postęp techniczny osiągnął punkt, w którym umożliwił maszynkom do przygotowywania caffé espresso użycie pary i...
sobota 27. of luty 2010 Jak zrobić dobrą kawę za pomocą maszynki do kawy typu „Moka”

Oto bohaterka codziennej pobudki i obiadowej sjesty milionów Włochów: nieodzowna maszynka do kawy „Moka”, która w rzeczywistości nawet w wielu domach w Neapolu wyparła antyczną kafeterię neapolitańską.
wtorek 23. of luty 2010 Pugnitello, ekskluzywne wino z Toskanii

Wino, którego się nie spodziewasz. Introwertyczne i enigmatyczne, już od samej nazwy: Pugnitello (pugno - pięść). Wino dla poszukującego prawdziwych smaków i intensywnych aromatów, daleko od dobrze oświetlonych półek w sklepie...
poniedziałek 22. of luty 2010 Wino Chianti Classico staje się stylem życia

Pierwszy raz we Włoszech Konsorcjum Osłonowe (Consorzio di tutela) tworzy gamę produktów powiązanych z winem, ale i nie tylko, oznaczonych własnym znakiem firmowym. Projekt Chianti Classico jest jedynym w swoim rodzaju.
niedziela 21. of luty 2010 Tradycyjne sycylijskie „arancini” z ryżu

Smaczne i kuszące danie, spożywane jako przekąska, pierwsze dnie lub jako danie właściwe.
poniedziałek 01. of luty 2010 Stigghiole - kuchnia sycylijska

Stigghiole lub stigghiuole (po sycylijsku “podroby”) typowa potrawa kuchni sycylijskiej i palermiańskiej.
poniedziałek 01. of luty 2010 Palermo, dobra kuchnia jest na wyciągnięcie ręki.

Smażone potrawy z ryżu, sfincioni, stigghiole. Na rynkach Palermo przekąska na ulicy jest jak sztuka. Prędko spożywana, ale z długą historią za plecami.
niedziela 31. of styczeń 2010 Chianti Classico - Czarny Kogut, pierwsze wino na giełdzie

Konsorcjum Chianti Classico (Chianti Klasyczne) zapowiedziało swoje wejście na giełdę telematyczną produktów rolnych. Będzie to pierwsze wino na rynku, na którym notownaych jest około 40 produktów Made in Italy, i którego ambicją...
niedziela 24. of styczeń 2010 Spaghetti con le zucchine e pancetta – spaghetti z cukinią i boczkiem

niedziela 24. of styczeń 2010 Makaron z cukinią - tagliatelle alle zucchine

niedziela 24. of styczeń 2010 Kurczak po rzymsku z papryką - Pollo alla romana con peperoni

czwartek 21. of styczeń 2010 Makaron z ziemniakami - pasta e patate

poniedziałek 18. of styczeń 2010 Makaron z twarożkiem – pasta e ricotta

poniedziałek 11. of styczeń 2010 Makaron z ciecierzycą po Kalabryjsku – Pasta e ceci alla Calabrese
Oto jak przyrządzić typowe danie włoskie - smakowity makaron z ciecierzycą po Kalabryjsku...
poniedziałek 04. of styczeń 2010 Zupa po kalabryjsku z fasoli i cykorii
Przepis na pyszną zupę z fasoli i cykorii pochodzący ze słonecznej Kalabrii...
poniedziałek 04. of styczeń 2010 Makaron z serem i pieprzem – penne a caccio e pepe
