Kuchnia kalabryjska
Kolor i zapach pierwszym daniom kuchni kalabryjskiej nadają bogato rosnące tu pomidory, brokuły, bób, cebula, chilli i czosnek oraz acciughe, ( fran. anchovies) – małe solone rybki.
Nie brakuje tu też warzyw strączkowych, szczególnie dodawanych do zup, takich jak fasola, ciecierzyca i soczewica a także kapusta. Dla wzmocnienia smaku dań dodaje się kurkumę, kawałki słoniny świńskiej albo mocny w smaku ser owczy zwany pecorino.
A oto niektóre przepisy pochodzące z gorącej Kalabrii.
poniedziałek 11. of styczeń 2010 Makaron z ciecierzycą po Kalabryjsku – Pasta e ceci alla Calabrese
Oto jak przyrządzić typowe danie włoskie - smakowity makaron z ciecierzycą po Kalabryjsku...
poniedziałek 04. of styczeń 2010 Zupa po kalabryjsku z fasoli i cykorii
Przepis na pyszną zupę z fasoli i cykorii pochodzący ze słonecznej Kalabrii...