Kuchnia kalabryjska
Makaron z ciecierzycą po Kalabryjsku – Pasta e ceci alla Calabrese
Oto jak przyrządzić typowe danie włoskie - smakowity makaron z ciecierzycą po Kalabryjsku...
Stadniki dla 4 osób:
ciecierzyca 200g.
Fettuccelle, maltagliate 200g.- nazwa makaronu
czosnek
chilli
liście laurowe
olej extravergine
sól
Zamoczyć w wodzie, dzień wcześniej, ciecierzyce.
Ciecierzyce gotujemy w dużej ilości wody z 2 ząbkami startego czosnku i z 2 liśćmi laurowymi, tak więc po ugotowaniu przecedzić ciecierzyce i zachować wodę, w której się gotowała.
Ugotowany*al dente, ale nie przegotowany makaron przecedzić i wyłożyć do garnka, gdzie wcześniej wyłożyliśmy ugotowaną ciecierzyce. Dodawać, do garnka gdzie znajduje się ciecierzyca i makaron, wcześniej zachowaną wodę po gotowanej ciecierzycy, aż do otrzymania konsystencji przez nas pożądanej i dokończyć gotowanie makaronu.
W tym czasie rozgrzać na patelni olej extravergine z czosnkiem. Na ugotowany makaron z ciecierzycą posypać 1 łyżeczkę chilli i wlać gorący olej z czosnkiem dodać sól do smaku i wymieszać.
Danie podawać gorące.
Smacznego!