Kuchnia kalabryjska

Makaron z ciecierzycą po Kalabryjsku – Pasta e ceci alla Calabrese

Kategoria: kuchnia kalabryjska
11.01.10 23:49 Wiek: 8 yrs

 

Oto jak przyrządzić typowe danie włoskie - smakowity makaron z ciecierzycą po Kalabryjsku...

Stadniki dla 4 osób:

  • ciecierzyca 200g.

  • Fettuccelle, maltagliate 200g.- nazwa makaronu

  • czosnek

  • chilli

  • liście laurowe

  • olej extravergine

  • sól


Zamoczyć w wodzie, dzień wcześniej, ciecierzyce.


Ciecierzyce gotujemy w dużej ilości wody z 2 ząbkami startego czosnku i z 2 liśćmi laurowymi, tak więc po ugotowaniu przecedzić ciecierzyce i zachować wodę, w której się gotowała.


Ugotowany*al dente, ale nie przegotowany makaron przecedzić i wyłożyć do garnka, gdzie wcześniej wyłożyliśmy ugotowaną ciecierzyce. Dodawać, do garnka gdzie znajduje się ciecierzyca i makaron, wcześniej zachowaną wodę po gotowanej ciecierzycy, aż do otrzymania konsystencji przez nas pożądanej i dokończyć gotowanie makaronu.


W tym czasie rozgrzać na patelni olej extravergine z czosnkiem. Na ugotowany makaron z ciecierzycą posypać 1 łyżeczkę chilli i wlać gorący olej z czosnkiem dodać sól do smaku i wymieszać.


Danie podawać gorące.


Smacznego!