Kuchnia kalabryjska

Zupa po kalabryjsku z fasoli i cykorii

Kategoria: kuchnia kalabryjska
04.01.10 23:04 Wiek: 8 yrs

 

Przepis na pyszną zupę z fasoli i cykorii pochodzący ze słonecznej Kalabrii...

Składniki dla 4 osób:

  • 1 kg świeżej cykorii

  • 200gr. fasoli

  • 4 kromki ciemnego chleba

  • cacioricotta - ser tarty

  • liście laurowe

  • czosnek

  • chilli

  • olej – extravergine di oliva

  • sól


Dzień przed przygotowaniem zupy fasolę zamoczyć w wodzie, ( moczyć przez 24 godziny).

 

Fasolę gotować w dużej ilości wody z 1 ząbkiem czosnku i 2 liśćmi laurowymi.

 

Fasolę przecedzić a otrzymany rosół zachować. Następnie ugotować cykorię, przecedzić i również wodę z cykorii zachować. Cykorię poszarpać na duże kawałki i zmieszać z ugotowaną wcześniej fasolą.

 

A teraz czas na dolewanie powoli rosołu, w którym gotowała się fasola jak i wody, w której gotowaliśmy cykorię, do naszej mieszanki fasolowo cykoriowej, aż do otrzymania konsystencji przez nas pożądanej i na koniec dodajemy sól do smaku i trochę oleju extravergine. Po tym zabiegu podgrzewamy zupę.

 

W tym czasie przygotowujemy ciemny chleb, parę sekund moczymy go w wodzie a następnie podgrzewamy go w tostownicy. W tostowany chleb wcieramy czosnek, posypujemy go serem tartym i chilli, możemy również chleb polać odrobiną oleju extravergine.

 

Tak przygotowaną zupę jemy z naszym tostowanym po włosku chlebem - bruscetta.

 

Smacznego!