Kuchnia kalabryjska
Zupa po kalabryjsku z fasoli i cykorii
Przepis na pyszną zupę z fasoli i cykorii pochodzący ze słonecznej Kalabrii...
Składniki dla 4 osób:
1 kg świeżej cykorii
200gr. fasoli
4 kromki ciemnego chleba
cacioricotta - ser tarty
liście laurowe
czosnek
chilli
olej – extravergine di oliva
sól
Dzień przed przygotowaniem zupy fasolę zamoczyć w wodzie, ( moczyć przez 24 godziny).
Fasolę gotować w dużej ilości wody z 1 ząbkiem czosnku i 2 liśćmi laurowymi.
Fasolę przecedzić a otrzymany rosół zachować. Następnie ugotować cykorię, przecedzić i również wodę z cykorii zachować. Cykorię poszarpać na duże kawałki i zmieszać z ugotowaną wcześniej fasolą.
A teraz czas na dolewanie powoli rosołu, w którym gotowała się fasola jak i wody, w której gotowaliśmy cykorię, do naszej mieszanki fasolowo cykoriowej, aż do otrzymania konsystencji przez nas pożądanej i na koniec dodajemy sól do smaku i trochę oleju extravergine. Po tym zabiegu podgrzewamy zupę.
W tym czasie przygotowujemy ciemny chleb, parę sekund moczymy go w wodzie a następnie podgrzewamy go w tostownicy. W tostowany chleb wcieramy czosnek, posypujemy go serem tartym i chilli, możemy również chleb polać odrobiną oleju extravergine.
Tak przygotowaną zupę jemy z naszym tostowanym po włosku chlebem - bruscetta.
Smacznego!