kuchnia rzymska

Trudno mówić o kuchni rzymskiej, nie mówiąc tu o kuchni całego regionu Lacjum (Reggione Lazio). Kuchnia ta, niesie ze sobą ślady tradycji dalekich ludów przemieszczających się po tym terytorium. A wszystko zaczyna się u podstaw tzw. kuchni biednej ( cucina povera ), która w przeciągu wieków wzbogacała się w różne składniki a przy tym zapachy i smaki.


A oto efekty ewoluowania kuchni rzymskiej i Lacjum.


Te dania mile Państwa zaskoczą swoją prostotą ale i różnorodnością.


Oto niektóre przepisy kuchni rzymskiej.

środa 09. of listopad 2011 Kuchnia Rzymska

Kuchnia Rzymska czerpie z najlepszych tradycji regionu Lacjum (Lazio) i z pewnymi zmianami zapożyczyła wiele dań z innych regionów, w szczególności z Abruzji (Abruzzo).


środa 09. of listopad 2011 Pajata - pagliata


piątek 08. of styczeń 2010 Spagetti alla carbonara

Spagetti alla carbonara fot. wikipedia

czwartek 07. of styczeń 2010 Spaghetti cacio e pepe


sobota 02. of styczeń 2010 Spaghetti alla marinara