Kuchnia Rzymska

09.11.11 12:23 Wiek: 6 yrs

 

Kuchnia Rzymska czerpie z najlepszych tradycji regionu Lacjum (Lazio) i z pewnymi zmianami zapożyczyła wiele dań z innych regionów, w szczególności z Abruzji (Abruzzo).

Mam w Rzymie gastronomię o pochodzeniu ludowym, wiejskim proponującą następujące potrawy:


la bruschetta,

la stracciatella,

le fettuccine all'uovo,

gli spaghetti all'aglio e olio,

gli spaghetti al tonno,

gli spaghetti col cacio e pepe,

gli spaghetti alla carbonara,

i bucatini all'amatriciana,

la trippa,

gli involtini

lo stufatino di manzo,

i saltimbocca,

il fritto di carciofi,

animelle

cervella,

l'abbacchio (agnello)

il capretto al forno

brodettati (a Pasqua),

la frittata paesana,

la cicoria

i broccoli in padella,

il pollo coi peperoni,

i carciofi alla romana e alla "giudia",

il manzo garofolato

l'abbacchio alla cacciatora


Typowo rzymskie dania ('romaneschi'):


i fagioli con le cotiche o con l'osso di prosciutto,

la pasta e fagioli,

la pasta e ceci,

le spuntature di maiale in umido,

i rigatoni con la pajata,

la coda alla vaccinara.


Dyskusyjna jest natomiast kwestia tak zwanych "gnocchi alla romana" czyli klusek po rzymsku, tych z semolino, jak chce tradycja pochodzą z czasów Imperium Rzymskiego, kluski są w gospodach (trattorie) Rzymu  typowym daniem w czwartek, natomiast w sobotę podaje się la trippa czyli flaczki.


Desery to:

la torta di ricotta czyli odpowiednik naszego sernika

oraz

"maritozzi" taki rodzaj owalnej bułki przeciętej wzdłuż i wypełnione bitą śmietaną.

 

Wina rzymskie

Wśród win DOC czyli o pochodzeniu kontrolowanym z prowincji najbardziej znane są, te które pochodzą z Zamków Rzymskich (Castelli Romani) i z Colli Albani:

wina białe (wszystkich typów secco i amabile)

Colli Albani również spumante

Colli lanuvini,

il Frascati (również "cannellino", czyli dolce e spumante),

il Marino ( również spumante),

il Montecompatri Colonna ( również frizzante),

lo Zagarolo.


W rejonie capenate na północ od Rzymu produkuje się Bianco Capena.

 

Z terenów pomiędzy prowincją Rzymską i Frosinone pochodzą wina:

Cesanese del Piglio (Frosinone)

Cesanese di Affile

Cesanese di Olévano Romano (czerwone; wszystkie typy i secco, amabile, dolce, frizzante naturalne, spumante naturalne).

 

Z terenów miasta Etrusków Caere pochodzą:

il Cerveteri Bianco

il Cerveteri Rosso