Kuchnia Rzymska
Kuchnia Rzymska czerpie z najlepszych tradycji regionu Lacjum (Lazio) i z pewnymi zmianami zapożyczyła wiele dań z innych regionów, w szczególności z Abruzji (Abruzzo).
Mam w Rzymie gastronomię o pochodzeniu ludowym, wiejskim proponującą następujące potrawy:
la bruschetta,
la stracciatella,
le fettuccine all'uovo,
gli spaghetti all'aglio e olio,
gli spaghetti al tonno,
gli spaghetti col cacio e pepe,
gli spaghetti alla carbonara,
i bucatini all'amatriciana,
la trippa,
gli involtini
lo stufatino di manzo,
i saltimbocca,
il fritto di carciofi,
animelle
cervella,
l'abbacchio (agnello)
il capretto al forno
brodettati (a Pasqua),
la frittata paesana,
la cicoria
i broccoli in padella,
il pollo coi peperoni,
i carciofi alla romana e alla "giudia",
il manzo garofolato
l'abbacchio alla cacciatora
Typowo rzymskie dania ('romaneschi'):
i fagioli con le cotiche o con l'osso di prosciutto,
la pasta e fagioli,
la pasta e ceci,
le spuntature di maiale in umido,
i rigatoni con la pajata,
la coda alla vaccinara.
Dyskusyjna jest natomiast kwestia tak zwanych "gnocchi alla romana" czyli klusek po rzymsku, tych z semolino, jak chce tradycja pochodzą z czasów Imperium Rzymskiego, kluski są w gospodach (trattorie) Rzymu typowym daniem w czwartek, natomiast w sobotę podaje się la trippa czyli flaczki.
Desery to:
la torta di ricotta czyli odpowiednik naszego sernika
oraz
"maritozzi" taki rodzaj owalnej bułki przeciętej wzdłuż i wypełnione bitą śmietaną.
Wina rzymskie
Wśród win DOC czyli o pochodzeniu kontrolowanym z prowincji najbardziej znane są, te które pochodzą z Zamków Rzymskich (Castelli Romani) i z Colli Albani:
wina białe (wszystkich typów secco i amabile)
Colli Albani również spumante
Colli lanuvini,
il Frascati (również "cannellino", czyli dolce e spumante),
il Marino ( również spumante),
il Montecompatri Colonna ( również frizzante),
lo Zagarolo.
W rejonie capenate na północ od Rzymu produkuje się Bianco Capena.
Z terenów pomiędzy prowincją Rzymską i Frosinone pochodzą wina:
Cesanese del Piglio (Frosinone)
Cesanese di Affile
Cesanese di Olévano Romano (czerwone; wszystkie typy i secco, amabile, dolce, frizzante naturalne, spumante naturalne).
Z terenów miasta Etrusków Caere pochodzą:
il Cerveteri Bianco
il Cerveteri Rosso