Makaron z cukinią - tagliatelle alle zucchine

24.01.10 18:22 Wiek: 8 yrs

 

 

Więcej przepisów kuchni rzymskiej

Więcej przepisów włoskiej kuchni

 

Składniki dla 4 osób:


  • 500g cukinii

  • 1 cebula

  • 1ząbek czosnku

  • 6 łyżek oleju extravergine

  • ½ łyżeczki soli

  • pieprz mielony

  • 1 łyżeczka świeżej bazylii siekanej

  • 2 łyżeczki świeżej pietruszki siekanej

  • 400g makaronu TAGLIATELLE

  • ser tarty PARMIGIANO


Czas przygotowania około 30 minut.


Umyć dobrze cukinie, wysuszyć i pokroić na plasterki około 2mm.


  1. Obrać czosnek, cebulę i zetrzeć na tarce.

  2. Rozgrzać olej na patelni i wrzucić pokrojone plasterki cukinii, do momentu, aż się zarumienią, (mniej więcej od 6 do 8 min.). Gotowe cukinie wykładamy na papier kuchenny.

  3. Olej, który pozostał w patelni nie zostanie całkowicie wykorzystany,w patelni zostawiamy jedynie 2 łyżki oleju, resztę wylewamy. Na 2 łyżkach tegoż oleju smażymy starty czosnek i cebulę i dodajemy cukinie, sól, pieprz, bazylię i pietruszkę, gotujemy przez parę minut, (2 – 3min.), na średnim ogniu.

  4. Makaron TAGLIATELLE gotujemy w dużej ilości wody solonej,( czas gotowania- *al dente). Gotowy makaron łączymy z naszym sosem, podajemy gorący. Danie posypujemy tartym serem.

    Smacznego!

 

Więcej przepisów kuchni rzymskiej

Więcej przepisów włoskiej kuchni