Makaron z cukinią - tagliatelle alle zucchine
Więcej przepisów kuchni rzymskiej
Więcej przepisów włoskiej kuchni
Składniki dla 4 osób:
500g cukinii
1 cebula
1ząbek czosnku
6 łyżek oleju extravergine
½ łyżeczki soli
pieprz mielony
1 łyżeczka świeżej bazylii siekanej
2 łyżeczki świeżej pietruszki siekanej
400g makaronu TAGLIATELLE
ser tarty PARMIGIANO
Czas przygotowania około 30 minut.
Umyć dobrze cukinie, wysuszyć i pokroić na plasterki około 2mm.
Obrać czosnek, cebulę i zetrzeć na tarce.
Rozgrzać olej na patelni i wrzucić pokrojone plasterki cukinii, do momentu, aż się zarumienią, (mniej więcej od 6 do 8 min.). Gotowe cukinie wykładamy na papier kuchenny.
Olej, który pozostał w patelni nie zostanie całkowicie wykorzystany,w patelni zostawiamy jedynie 2 łyżki oleju, resztę wylewamy. Na 2 łyżkach tegoż oleju smażymy starty czosnek i cebulę i dodajemy cukinie, sól, pieprz, bazylię i pietruszkę, gotujemy przez parę minut, (2 – 3min.), na średnim ogniu.
Makaron TAGLIATELLE gotujemy w dużej ilości wody solonej,( czas gotowania- *al dente). Gotowy makaron łączymy z naszym sosem, podajemy gorący. Danie posypujemy tartym serem.
Smacznego!
Więcej przepisów kuchni rzymskiej
Więcej przepisów włoskiej kuchni