Makaron z serem i pieprzem – penne a caccio e pepe

04.01.10 18:51 Wiek: 8 yrs

 

 

Więcej przepisów kuchni rzymskiej

Więcej przepisów włoskiej kuchni

 

Składniki dla 4 osób:

  • 350g makaronu PENNE

  • 150g sera PECORINO ROMANO

  • czosnek

  • masło

  • sól

  • pieprz czarny

  • olej extravergine


Na patelni podsmażamy,(około 2-3min.), roztarty ząbek czosnku z łyżką zmielonego na grubo pieprzu ziarnistego i z 2 łyżkami oleju extravergine.


Patelnię zdjąć z ognia i dodać połowę sera tartego PECORINO i to będzie nasz sos.


A teraz w dużej ilości wody z solą gotujemy makaron PENNE.


W połowie gotowania,(jeżeli makaron ma gotoać się przez 10 min. to zdejmujemy go z ognia po 5 min.), zdejmujemy garnek z ognia i cedzimy makaron, przecedzone PENNE wrzucamy do patelni z wcześniej przygotowanym przez nas sosem, wszystko mieszamy, wlewamy odrobinę wody, w której gotowaliśmy wcześniej makaron i na średniej wielkości ogniu kończymy gotowanie, nie zapominając o dolewaniu wody!


Do ugotowanego makaronu z sosem dodajemy łyżeczkę masła jeszcze trochę pieprzu, ale tym razem miałkiego i resztę sera tartego. Danie podajemy gorące.


Do tego dania można też dodać świeży bób, ale to już kwestia gustu.



Smacznego!



Uwaga:


Wodę, w której gotujemy makaron zawsze zachowujemy, ponieważ jest nam potrzebna w dalszej

procedurze przyrządzania naszego dania!

 

Więcej przepisów kuchni rzymskiej

Więcej przepisów włoskiej kuchni