Makaron z serem i pieprzem – penne a caccio e pepe
Więcej przepisów kuchni rzymskiej
Więcej przepisów włoskiej kuchni
Składniki dla 4 osób:
350g makaronu PENNE
150g sera PECORINO ROMANO
czosnek
masło
sól
pieprz czarny
olej extravergine
Na patelni podsmażamy,(około 2-3min.), roztarty ząbek czosnku z łyżką zmielonego na grubo pieprzu ziarnistego i z 2 łyżkami oleju extravergine.
Patelnię zdjąć z ognia i dodać połowę sera tartego PECORINO i to będzie nasz sos.
A teraz w dużej ilości wody z solą gotujemy makaron PENNE.
W połowie gotowania,(jeżeli makaron ma gotoać się przez 10 min. to zdejmujemy go z ognia po 5 min.), zdejmujemy garnek z ognia i cedzimy makaron, przecedzone PENNE wrzucamy do patelni z wcześniej przygotowanym przez nas sosem, wszystko mieszamy, wlewamy odrobinę wody, w której gotowaliśmy wcześniej makaron i na średniej wielkości ogniu kończymy gotowanie, nie zapominając o dolewaniu wody!
Do ugotowanego makaronu z sosem dodajemy łyżeczkę masła jeszcze trochę pieprzu, ale tym razem miałkiego i resztę sera tartego. Danie podajemy gorące.
Do tego dania można też dodać świeży bób, ale to już kwestia gustu.
Smacznego!
Uwaga:
Wodę, w której gotujemy makaron zawsze zachowujemy, ponieważ jest nam potrzebna w dalszej
procedurze przyrządzania naszego dania!
Więcej przepisów kuchni rzymskiej
Więcej przepisów włoskiej kuchni