Makaron z twarożkiem – pasta e ricotta

18.01.10 19:24 Wiek: 8 yrs

 

 

Więcej przepisów kuchni rzymskiej

Więcej przepisów włoskiej kuchni

 

Składniki dla 4 osób:

  • 350g makaronu rigatoni

  • 250g twarożku ricotta, możemy też go zastąpić naszym twarożkiem

  • sól

  • czarny pieprz



Przygotowanie:


Makaron gotujemy w dużej ilości wody solonej, w tym czasie rozgniatamy ricottę dodając parę łyżek wody zaczerpniętej z garnka, w którym gotuje się makaron, (widząc, że woda, w której gotuje się makaron jest słona nie będzie konieczne ricotty solić ).


Do ricotty dodajemy sporą ilość pieprzu, wszystko dobrze mieszając.


Ugotowany makaron przecedzić, ale nie za bardzo i szybko połączyć go z naszą ricottą.


Podawać gorący.



Smacznego!




Inny wariant tego przepisu:


Na oleju podsmażamy ząbek czosnku i trochę boczku, kiedy boczek będzie zarumieniony zawartość patelni wrzucamy do ricotty z pieprzem, wszystko dobrze mieszamy i łączymy z makaronem.


 

Więcej przepisów kuchni rzymskiej

Więcej przepisów włoskiej kuchni