Makaron z ziemniakami - pasta e patate

21.01.10 19:15 Wiek: 8 yrs

 

 

Więcej przepisów kuchni rzymskiej

Więcej przepisów włoskiej kuchni

 

Składniki dla 4 osób:

  • 1 kg. ziemniaków

  • 250g makaronu

  • 60g prosciutto crudo – surowa suszona szynka

  • 6 dojrzałych pomidorów

  • 1 cebula

  • 1 marchewka

  • 2 liście selera naciowego

  • ser tarty – parmigiano

  • pietruszka

  • białe wino

  • olej extravergine

  • sól

  • pieprz czarny



Oczyścić i umyć seler, marchewkę, cebulę i zetrzeć na tarce.



Szynkę pokroić w drobną kostkę.


Obrać ziemniaki i pokroić w średniej wielkości kostkę, spłukać.


W garnku rozgrzać 3 łyżki oleju extravergine, dodać starty seler, marchewkę i cebulę oraz szynkę, wszystko zarumieniając na wolnym ogniu.


Dolewamy do tego samego garnka odrobinę wina i wrzucamy ziemniaki, gotujemy wszystko na małym ogniu przez mniej więcej 2 - 3 min.


A teraz wlewamy półtora litra gorącej wody, dodajemy sól do smaku i gotujemy na wolnym ogniu przez około 30 min. Kiedy ziemniaki będą już ugotowane dodajemy pomidory pokrojone w kostkę, posiekaną pietruszkę i makaron.


Dokończyć gotować.


Po zdjęciu garnka z ognia makaron z ziemniakami posypujemy tartym serem parmigiano i mielonym pieprzem.


Smacznego!


 

Więcej przepisów kuchni rzymskiej

Więcej przepisów włoskiej kuchni