Pajata - pagliata

09.11.11 12:23 Wiek: 6 yrs

 

 

Więcej przepisów kuchni rzymskiej

Więcej przepisów włoskiej kuchni

 

Pajata – w dialekcie rzymskim lub pagliata – w języku włoskim tak, w kulinarnej tradycji rzymskiej, nazywa się jelito cienkie młodego cielaka najlepiej takiego karmionego jeszcze mlekiem.



Prawdziwa pajata, to niewyczyszczone do końca, jelito cienkie zawierające w swoim wnętrzu soki trawienne z mlekiem wypitym przez cielaka.



Dania z pajatą są bardzo smaczne i charakteryzują się specyficznym, wyrazistym kwaśnawym smakiem.



Są to dania dla prawdziwych smakoszy popularnej ludowej kuchni rzymskiej. Historyczna kuchnia rzymska w większości opierała się na tak zwanym. „quinto quarto” – „piątej ćwiartce”, czyli na wnętrznościach ubitych zwierząt, które zgodnie z tradycją, należały się pracownikom antycznej ubojni Mattatoio leżącej w historycznej rzymskiej dzielnicy Testaccio.



Pajata używana jest w tradycyjnej rzymskiej kuchni do przygotowywania jednego z typowych historycznych dań Wiecznego Miasta, jakim jest pyszne danie z makaronem noszące nazwę: rigatoni con la pajata – rigatoni z pajatą.

 

Więcej przepisów kuchni rzymskiej

Więcej przepisów włoskiej kuchni