Pajata - pagliata
Więcej przepisów kuchni rzymskiej
Więcej przepisów włoskiej kuchni
Pajata – w dialekcie rzymskim lub pagliata – w języku włoskim tak, w kulinarnej tradycji rzymskiej, nazywa się jelito cienkie młodego cielaka najlepiej takiego karmionego jeszcze mlekiem.
Prawdziwa pajata, to niewyczyszczone do końca, jelito cienkie zawierające w swoim wnętrzu soki trawienne z mlekiem wypitym przez cielaka.
Dania z pajatą są bardzo smaczne i charakteryzują się specyficznym, wyrazistym kwaśnawym smakiem.
Są to dania dla prawdziwych smakoszy popularnej ludowej kuchni rzymskiej. Historyczna kuchnia rzymska w większości opierała się na tak zwanym. „quinto quarto” – „piątej ćwiartce”, czyli na wnętrznościach ubitych zwierząt, które zgodnie z tradycją, należały się pracownikom antycznej ubojni Mattatoio leżącej w historycznej rzymskiej dzielnicy Testaccio.
Pajata używana jest w tradycyjnej rzymskiej kuchni do przygotowywania jednego z typowych historycznych dań Wiecznego Miasta, jakim jest pyszne danie z makaronem noszące nazwę: rigatoni con la pajata – rigatoni z pajatą.
Więcej przepisów kuchni rzymskiej
Więcej przepisów włoskiej kuchni