Spagetti alla carbonara

08.01.10 14:17 Wiek: 8 yrs

 

Spagetti alla carbonara fot. wikipedia

 

Więcej przepisów kuchni rzymskiej

Więcej przepisów włoskiej kuchni

 

To szybki przepis, ubogi w składniki, ale satysfakcjonujący podniebienie.

Składniki dla 4 osób:

  • 400g spaghetti

  • 4 jaja

  • 4 łyżki sera tartego ( pecorino)

  • 200g boczku pokrojonego w kostkę

  • olej extravergine

  • sól i pieprz


Przygotowanie:

W średniej wielkości patelni podsmażamy boczek, na niewielkiej ilości oleju extravergine. Dobrze podsmażony boczek przekładamy do innego naczynia,( bez oleju! ).

 

W średniej wielkości miseczce rozbijamy 4 jaja i ubijamy dodając tarty ser pecorino i szczyptę pieprzu.

 

W tym czasie przygotowujemy makaron, gotując go w dużej ilości wody solonej. Ugotowany *al dente cedzimy, zachowując trochę wody, w której się gotował. Do ugotowanego makaronu dodajemy boczek i ubite wcześniej jaja z serem i pieprzem, jeśli będzie to konieczne, dodajemy trochę, wcześniej zachowanej wody po makaronie.

 

Wszystko dobrze mieszamy.

 

Makaron podajemy gorący.

 

Smacznego!




*Al dente – to włoskie określenie czasu gotowania makaronu. Taki makaron powinien być jędrny, lekko twardy,stawiający lekki opór zębom, (al dente – na ząb ). W zależności od rodzaju makaronu czas gotowania powinien wynosić od 6 min. do 12 min.

 

Uwaga!


Makaron zawsze wrzucamy do wrzącej wody!


A czas gotowania liczy się od momentu kiedy woda po wrzuceniu makaronu zaczyna na nowo wrzeć.

 

Więcej przepisów kuchni rzymskiej

Więcej przepisów włoskiej kuchni