Spaghetti alla marinara
Więcej przepisów kuchni rzymskiej
Więcej przepisów włoskiej kuchni
Nazwa tej potrawy - Spaghetti alla marinara - może mylić, ponieważ nie ma nic wspólnego z morzem.
Chodzi o to, że makaron jest tutaj gotowany będąc zanurzonym w sosie, a nie w wodzie.
W ten sposób aromat i smak z sosu przenika do gotującego się w nim makaronu. Dając specjalny smak całej potrawie.
Składniki dla 4 osób:
400 - 500 g spaghetti
700 - 1000 g świeżych soczystych pomidorów
czosnek
pietruszka
chilli
olej extravergine, może być olej z winogron
sól
Przygotowanie:
W średniej wielkości patelni (nie małej) podsmażyć ząbek czosnku na oleju extravergine dodać chilli i sól według smaku. A teraz dodać pokrojone w kostkę pomidory wraz z ich sokiem.
Gotować na małym ogniu przez około 15 min.
Po ugotowaniu posypujemy sos pietruszką. Pietruszkę można również dodać podczas gotowania sosu.
Makaron spaghetti gotujemy w dużej ilości wody z solą tylko przez krótką chwilę, tzn. do momentu kiedy przestanie być zupełnie twardy.
Są tacy, którzy makaron gotują od samego początku tylko we wcześniej przygotowanym sosie, ale w ten sposób staje się on trochę kleisty, więc lepiej przez moment pogotować go tylko w wodzie, żeby przestał być twardy.
Nastepnie odcedzamy i przekładamy nasze niedogotowanie spaghetti do patelni z sosem. Gotujemy wszystko na patelni, aż makaron osiągnie ulubioną przez nas miękkość.
Niektórzy lubią makaron lekko twardy (al dente) inni bardziej miekki. Podczas gotowania makaronu uważać, aby sos nie stawał się zbyt gęsty. W razie potrzeby dodać wodę.
Smacznego!
Więcej przepisów kuchni rzymskiej
Więcej przepisów włoskiej kuchni