Spaghetti con le zucchine e pancetta – spaghetti z cukinią i boczkiem
Więcej przepisów kuchni rzymskiej
Więcej przepisów włoskiej kuchni
Składniki dla 4 osób:
300g cukini
200g boczku
2 ząbki czosnku
2 łyżki oleju extravergine
½ łyżeczki soli
pieprz mielony
1 łyżeczka świeżej bazylii siekanej
500g makaronu SPAGHETTI
ser tarty PARMIGIANO
4 łyżki sosu pomidorowego
PRZYGOTOWANIE:
Zaczynamy od sosu.
Myjemy cukinie i kroimy w kostkę średniej wielkości.
Obieramy dwa ząbki czosnku i przekrajamy na pół.
Boczek kroimy w kostkę. Na średniej wielkości patelni podgrzewamy olej i wrzucamy boczek z czosnkiem, smażymy przez parę min. aż boczek się zarumieni, a teraz dodajemy pokrojone w kostki cukinie, nadal smażymy, ale już pod przykryciem, około 6min., aż zmiękną cukinie, dodajemy sól do smaku, pieprz i sos pomidorowy, od czasu do czasu mieszamy, ciągle gotując pod przykryciem, na średnim ogniu przez około 10min.
Makaron gotujemy w dużej ilości wody solonej, około 8min., cedzimy i łączymy z naszym sosem.
Na koniec danie posypujemy tartym serem PARMIGIANO.
Smacznego!
Więcej przepisów kuchni rzymskiej
Więcej przepisów włoskiej kuchni