Spaghetti con le zucchine e pancetta – spaghetti z cukinią i boczkiem

24.01.10 18:56 Wiek: 8 yrs

 

 

Więcej przepisów kuchni rzymskiej

Więcej przepisów włoskiej kuchni

 

Spaghetti con le zucchine e pancetta – spaghetti z cukinią i boczkiem

Składniki dla 4 osób:


  • 300g cukini

  • 200g boczku

  • 2 ząbki czosnku

  • 2 łyżki oleju extravergine

  • ½ łyżeczki soli

  • pieprz mielony

  • 1 łyżeczka świeżej bazylii siekanej

  • 500g makaronu SPAGHETTI

  • ser tarty PARMIGIANO

  • 4 łyżki sosu pomidorowego


PRZYGOTOWANIE:


Zaczynamy od sosu.


Myjemy cukinie i kroimy w kostkę średniej wielkości.


Obieramy dwa ząbki czosnku i przekrajamy na pół.


Boczek kroimy w kostkę. Na średniej wielkości patelni podgrzewamy olej i wrzucamy boczek z czosnkiem, smażymy przez parę min. aż boczek się zarumieni, a teraz dodajemy pokrojone w kostki cukinie, nadal smażymy, ale już pod przykryciem, około 6min., aż zmiękną cukinie, dodajemy sól do smaku, pieprz i sos pomidorowy, od czasu do czasu mieszamy, ciągle gotując pod przykryciem, na średnim ogniu przez około 10min.


Makaron gotujemy w dużej ilości wody solonej, około 8min., cedzimy i łączymy z naszym sosem.


Na koniec danie posypujemy tartym serem PARMIGIANO.


Smacznego!


 

Więcej przepisów kuchni rzymskiej

Więcej przepisów włoskiej kuchni