Pollo alla romana con peperoni – Kurczak po rzymsku z papryką

 

Więcej przepisów kuchni rzymskiej

Więcej przepisów włoskiej kuchni

 

Składniki dla 4 osób:

  • 1 kurczak świeży podzielony na 8 kawałków

  • 50g boczku świńskiego pokrojonego w średniej wielkości kostkę

  • 2 ząbki czosnku

  • 1 łyżka majeranku (świeżego, jeśli to możliwe )

  • ½ szklanki wina białego

  • 300g pomidorów świeżych

  • 2 papryki (żółta i czerwona )

  • 5 łyżek oleju extravergine

  • sól

PRZYGOTOWANIE


W dużej patelni podsmażamy na 2 łyżkach oleju pokrojony w kostkę boczek.


Do podsmażonego boczku dodajemy kawałki naszego kurczaka i wszystko dusimy dodając do smaku sól i pieprz.


Trochę później dodajemy ząbek rozgniecionego czosnku, posiekany majeranek i pokrojone w kostkę pomidory, bez skórki.



Ważne : Wszystko gotować na większym ogniu, dolewając wina.



Oddzielnie pokroić paprykę na paski szerokości 2 cm., podsmażyć ją na patelni z 1 ząbkiem czosnku i 3 łyżkami oliwy, tak przygotowaną paprykę dodać do kurczaka.



Mieszamy wszystko dokładnie i podajemy danie gorące.



Smacznego!

 

Więcej przepisów kuchni rzymskiej

Więcej przepisów włoskiej kuchni