Spagetti alla carbonara
Więcej przepisów kuchni rzymskiej
Więcej przepisów włoskiej kuchni
To szybki przepis, ubogi w składniki, ale satysfakcjonujący podniebienie.
Składniki dla 4 osób:
400g spaghetti
4 jaja
4 łyżki sera tartego ( pecorino)
200g boczku pokrojonego w kostkę
olej extravergine
sól i pieprz
Przygotowanie:
W średniej wielkości patelni podsmażamy boczek, na niewielkiej ilości oleju extravergine. Dobrze podsmażony boczek przekładamy do innego naczynia,( bez oleju! ).
W średniej wielkości miseczce rozbijamy 4 jaja i ubijamy dodając tarty ser pecorino i szczyptę pieprzu.
W tym czasie przygotowujemy makaron, gotując go w dużej ilości wody solonej. Ugotowany *al dente cedzimy, zachowując trochę wody, w której się gotował. Do ugotowanego makaronu dodajemy boczek i ubite wcześniej jaja z serem i pieprzem, jeśli będzie to konieczne, dodajemy trochę, wcześniej zachowanej wody po makaronie.
Wszystko dobrze mieszamy.
Makaron podajemy gorący.
Smacznego!
*Al dente – to włoskie określenie czasu gotowania makaronu. Taki makaron powinien być jędrny, lekko twardy,stawiający lekki opór zębom, (al dente – na ząb ). W zależności od rodzaju makaronu czas gotowania powinien wynosić od 6 min. do 12 min.
Uwaga!
Makaron zawsze wrzucamy do wrzącej wody!
A czas gotowania liczy się od momentu kiedy woda po wrzuceniu makaronu zaczyna na nowo wrzeć.
Więcej przepisów kuchni rzymskiej
Więcej przepisów włoskiej kuchni