Kuchnia sycylijska

W kuchni tego południowego regionu Włoch odnajdujemy historię wyspy Sycylia.


W pierwszych daniach sycylijskich króluje makaron przyrządzony na tysiąc sposobów: makaron z bakłażanem smażonym – pasta con le melanzane fritte, makaron z kalafiorem – pasta con il cavolfiore, makaron z chlebem – pasta con la mollica di pane, makaron z acciughe, makaron z sardynkami - pasta con le sarde i wiele innych.

 

Dania te często są bardzo kolorowe, bogate w wiele smaków i niestety pracochłonne. Króluje tu koperek,szafran, rodzynki, oliwki, kapary i orzeszki piniowe.

 

Ale są też wyjątki co do pierwszych dań,kiedy makaron zostaje zastąpiony innym daniem, np. bardzo smakowitymi kulkami z ryżu wypełnionymi mięsem mielonym – arancini di riso, ripieni di ragù.

 

Na kuchnię sycylijską ma ogromny wpływ kuchnia arabska i północnoafrykańska.

niedziela 21. of luty 2010 Tradycyjne sycylijskie „arancini” z ryżu

Tradycyjne sycylijskie „arancini” z ryżu

Smaczne i kuszące danie, spożywane jako przekąska, pierwsze dnie lub jako danie właściwe.


poniedziałek 01. of luty 2010 Stigghiole - kuchnia sycylijska

Stigghiole lub stigghiuole (po sycylijsku “podroby”) typowa potrawa kuchni sycylijskiej i palermiańskiej.