Kuchnia sycylijska
Tradycyjne sycylijskie „arancini” z ryżu
Smaczne i kuszące danie, spożywane jako przekąska, pierwsze dnie lub jako danie właściwe.
Arancini ryżowe są jednym z najbardziej typowych potraw kuchni sycylijskiej. Są to smażone małe kulki ryżowe z nadzieniem różnego typu. Mogą stanowić wyśmienitą przekąskę lub danie same w sobie.
Na Sycylii można je znaleźć wszędzie w każdym momencie, zawsze ciepłe, chrupiące i pachnące, przygotowywane i sprzedawane w licznych smażalniach. W zależności od miejsca zmieniają przybierają różne formy i wielkości, można je spotkać w formie gruszki, owalne, okrągłe, z różnym nadzieniem, które może być z ragù, z szynki, sera, twarogu, szpinaku, grzybów ...
W Palermo bardzo rozpowszechnione jest używanie szafranu nadającego złocisty kolor ryżowi, który pozostaje bardzo spoisty i wyraźnie oddzielony od nadzienia. Inaczej jest w rejonie Mesyny i Katanii, gdzie używa się sosów.
Notka historyczna
Arancino wydaje się być przejęte od Arabów, którzy zwykli byli jeść, podczas posiłków, ryż z szafranem przyprawiony ziołami wraz z mięsem.
Wynalezienie panierki przypisuje się natomiast kucharzom nadwornym Fryderyka II. W owym czasie szukano sposobu na przenoszenie smakowitości podczas podróży czy też polowań. Chrupiąca panierka rzeczywiście zapewniała świetną konserwacje ryżowi i nadzieniu oraz lepszą przenośność potrawy.
Przepis na sycylijskie arancini z ryżu
Arancini z ragù z mięsa i groszkiem
Umyć pietruszkę i seler, drobno pokroić razem z cebulą. Umieścić wszystko w brytfannie z odrobiną oleju, mielonym mięsem i solą. Podsmażać przez dziesięć minut, dodaje groszek i gotować na małym ogniu często mieszając do osiągnięcia średniej gęstości. Dodać pieprz. Ugotować ryż w słonej wodzie, kiedy jest al dente odcedzić i zostawić na pięć minut. Następnie wymieszać ryż z jajkami i jedną łyżką białej mąki i odstawić na pięć minut. Zrobić z otrzymanego ciasta kulki wielkości średniego pomarańcza, wykonać w nich otwór, w który wsadzić ragù wcześniej przygotowane z mielonego mięsa, zamknąć otwór i pokryć tartym chlebem. Smażyć arancini na patelni na dobrze rozgrzanej oliwie. Kiedy się ładnie zabarwią wysuszyć je kładąc na papier wchłaniający olej. Serwować gorące.
Składniki:
500 gr. ryżu (najlepiej arborio)
400 gr. mięsa mielonego
400 gr. groszku świerzego
2 jaja
50 gr. seru owczego
500 gr. pomidoru do sosu
1 liść seleru
1 pęczek pietruszki
pół cebuli
tarty chleb
olej extravergine
sól
pieprz