Kuchnia sycylijska

Tradycyjne sycylijskie „arancini” z ryżu

21.02.10 17:11 Wiek: 8 yrs

 

Smaczne i kuszące danie, spożywane jako przekąska, pierwsze dnie lub jako danie właściwe.

Tradycyjne sycylijskie „arancini” z ryżu

Arancini ryżowe są jednym z najbardziej typowych potraw kuchni sycylijskiej. Są to smażone małe kulki ryżowe z nadzieniem różnego typu. Mogą stanowić wyśmienitą przekąskę lub danie same w sobie.

 

 

Na Sycylii można je znaleźć wszędzie w każdym momencie, zawsze ciepłe, chrupiące i pachnące, przygotowywane i sprzedawane w licznych smażalniach. W zależności od miejsca zmieniają przybierają różne formy i wielkości, można je spotkać w formie gruszki, owalne, okrągłe, z różnym nadzieniem, które może być z ragù, z szynki, sera, twarogu, szpinaku, grzybów ...

 

W Palermo bardzo rozpowszechnione jest używanie szafranu nadającego złocisty kolor ryżowi, który pozostaje bardzo spoisty i wyraźnie oddzielony od nadzienia. Inaczej jest w rejonie Mesyny i Katanii, gdzie używa się sosów.

 

Notka historyczna

Arancino wydaje się być przejęte od Arabów, którzy zwykli byli jeść, podczas posiłków, ryż z szafranem przyprawiony ziołami wraz z mięsem.

Wynalezienie panierki przypisuje się natomiast kucharzom nadwornym Fryderyka II. W owym czasie szukano sposobu na przenoszenie smakowitości podczas podróży czy też polowań. Chrupiąca panierka rzeczywiście zapewniała świetną konserwacje ryżowi i nadzieniu oraz lepszą przenośność potrawy.



Tradycyjne sycylijskie „arancini” z ryżu
Tradycyjne sycylijskie „arancini” z ryżu

Przepis na sycylijskie arancini z ryżu

Arancini z ragù z mięsa i groszkiem

Umyć pietruszkę i seler, drobno pokroić razem z cebulą. Umieścić wszystko w brytfannie z odrobiną oleju, mielonym mięsem i solą. Podsmażać przez dziesięć minut, dodaje groszek i gotować na małym ogniu często mieszając do osiągnięcia średniej gęstości. Dodać pieprz. Ugotować ryż w słonej wodzie, kiedy jest al dente odcedzić i zostawić na pięć minut. Następnie wymieszać ryż z jajkami i jedną łyżką białej mąki i odstawić na pięć minut. Zrobić z otrzymanego ciasta kulki wielkości średniego pomarańcza, wykonać w nich otwór, w który wsadzić ragù wcześniej przygotowane z mielonego mięsa, zamknąć otwór i pokryć tartym chlebem. Smażyć arancini na patelni na dobrze rozgrzanej oliwie. Kiedy się ładnie zabarwią wysuszyć je kładąc na papier wchłaniający olej. Serwować gorące.

 

 

Składniki:

500 gr. ryżu (najlepiej arborio)

400 gr. mięsa mielonego

400 gr. groszku świerzego

2 jaja

50 gr. seru owczego

500 gr. pomidoru do sosu

1 liść seleru

1 pęczek pietruszki

pół cebuli

tarty chleb

olej extravergine

sól

pieprz