Makaron z kalafiorem - Pasta con il cavolfiore

Więcej przepisów kuchni sycylijskiej

Więcej przepisów włoskiej kuchni

Składniki dla 6 osób:


  • 500g makaronu

  • 1 kalafior

  • czosnek

  • 2 acciughe słone (rybki solone)

  • kapary

  • sos pomidorowy

  • olej extravergine

  • sól


Przyrządzimy makaron w sposób typowy jak przyrządzają go Włosi mieszkający w Mesynie.


Gotujemy w dużej ilości wody solonej kalafior, uważając przy tym, aby go nie przegotować. Ugotowany już kalafior przecedzamy, a wodę z niego zachowujemy do przygotowania makaronu.


W patelni podsmażamy ząbek czosnku na oleju extravergine – niewielką ilość, do tegoż oleju dodajemy acciughe też niewielką ilość 3 lub 4, garść kaparów i trzy łyżki sosu pomidorowego. Wszystko razem gotujemy około 10 min.


A teraz dodajemy wcześniej ugotowany kalafior i mieszamy całą zawartość patelni, oczywiście dodajemy sól do smaku.


Zachowaną wcześniej wodę, w której gotowaliśmy kalafior wykorzystujemy do gotowania makaronu. Ugotowany makaron, zawsze *al dente, cedzimy,( pamiętajmy o zachowaniu niewielkiej ilości wody, w której tym razem był gotowany makaron, np.1 szklankę), i dodajemy do przygotowanego przez nas sosu z kalafiorem, wszystko mieszamy i jeszcze trochę gotujemy dodając odrobinę zachowanej wody z kalafiora i makaronu do naszego makaronu z sosem.


Makaron podawać gorący. Jeśli ktoś lubi można też posypać serem tartym np. parmigiano.



Smacznego!




*Al dente – to włoskie określenie czasu gotowania makaronu. Taki makaron powinien być jędrny, lekko twardy,stawiający lekki opór zębom, (al dente – na ząb ). W zależności od rodzaju makaronu czas gotowania powinien wynosić od 6 min. do 12 min.


Więcej przepisów kuchni sycylijskiej

Więcej przepisów włoskiej kuchni