Pugnitello, ekskluzywne wino z Toskanii

Kategoria: wino, kuchnia smaki, Toscana, luksus z WÅ‚och
23.02.10 15:54 Wiek: 4 yrs

 

Wino, którego się nie spodziewasz. Introwertyczne i enigmatyczne, już od samej nazwy: Pugnitello (pugno - pięść). Wino dla poszukującego prawdziwych smaków i intensywnych aromatów, daleko od dobrze oświetlonych półek w sklepie pod domem. Zadziwić nie oślepiając, Pugnitello kieruje się do wąskiej publiczności, nie zadowalającej się skromnymi informacjami na etykiecie butelki lub we wnętrzu jakiegoś pośpiesznego przewodnika.

Wskazane dla ważnej kolacji, dla osoby chcącej się wyróżnić podając do stołu, bardziej niż wartościową alternatywę dla bardzo, może zbyt bardzo, znanych Chianti i Brunello. Wino niszowe, tylko 16 000 butelek wyprodukowanych co roku. Wino pachnące Toskanią, antyczną, historyczną, pełną tradycji. Tradycja tworzona przez imiona trudne, silne, chropowate, ale czyste, klarowne i natychmiastowe. Pugnitello: to wino i winorośl. Żadnej gry słów, żadnych skomplikowanych operacji marketingowych. Pugnitello jest antycznym, lokalnym szczepem, ponownie odkrytym przez Azienda San Felice, producenta uważnego na poszukiwania, badania i dowartościowanie terytorium Toskanii, jej win i winnic. Badania rozpoczęte pod koniec lat 60-tych uważnym studiom nad szczepem Sangiovese, produkowanym z niego winem „il Grigio” oraz Colorino używane do produkcji „Poggio Rosso”. Winogrona lokalne, nie tracąc z oczu winorośli międzynarodowych takich jak Cabernet Sauvignon e Merlot, obecnych w “Vigorello“, jednym z pierwszych Super Tuscan.

 

Pugnitello reprezentuje ostatni odcinek tego odważnego szlaku, daleko od pokus tworzenia win „łatwych”, natychmiastowych, dla szerokiej publiczności. Charakter dumny i uparty, Pugnitello wyróżnia się na pierwszy rzut oka, intensywnością koloru, czerwony z fioletowym, skupiony, z czasem „łagodnieje” ku tonacjom bardziej ciepłym. Podnosząc kieliszek do nosa, otacza nas przyjemna złożoność aromatów. Na pierwszym planie bukiet owoców lasu o czerwonym owocu, zaraz po nim dojrzała gruszka, zapachy skóry, lekkie ślady ziół i niuanse czarnego pieprzu. Kiedy znajdzie się już w ustach, Pugnitello demonstruje swój charakter agresywny i pełen wigoru. Gęste i skoncentrowane, zawiera dość poważną ilość alkoholu 12,8% i dobrą kwasowość. Eksplozja aromatów czerwonych owoców leśnych, wciąż bardziej dojrzała wraz z latami leżakowania w piwnicy. Ewidentna obecność tanin, miękkich i absolutnie nie narzucających się. Co oznacza, iż Pugnitello ma dobrą zdolność do dojrzewania i przemieniania się.

 

Dla pasjonatów danych technicznych: Pugnitello fermentuje w kontakcie z owocami przez 20-25 dni, wewnątrz zbiorników ze stali. Następnie dojrzewa w 225 litrowych beczkach z dębu francuskiego przez 18-20 miesięcy oraz w butelkach przez kolejnych 8 miesięcy.


Dla smakoszy: Pugnitello na stole preferuje drugie dania typowe dla toskańskiej wsi, czerwone mięsa, ale przede wszystkim dziczyzna (zając i dzik) oraz sery średnio dojrzałe. Koniecznie do spróbowania pieczeń z „maialino di cinta senese” (wieprzowina z typowej dla Toskanii rasy świń „cinta senese” nazwa pochodzi od charakterystycznego białego paska na futrze tego zwierzaka hodowanego na początku w okolicy Sieny), podana z fasolką.


Pugnitello zalicza się do wyższego przedziału cenowego tzn. około 30 euro w enotece (sklep winny), co zgodne jest z wysoką jakością produktu i asortymentem producenta Azienda San Felice.