Rzymskie danie la carbonara podbija Europę, trzydniowy Festiwal Carbonara Day w Kopenhadze
Impreza odbiła się szerokim echem w mediach społecznościowych, docierając do ponad 65 tysięcy osób zainteresowanych Facebookiem.
Po zdobyciu serc i kubków smakowych Rzymian, Festiwal Carbonara po raz pierwszy pojawia się w Europie, dokładnie w Kopenhadze, w Danii, w dniach 2 i 4 listopada. Format tego wydarzenia kulinarnego powstał po raz pierwszy w Rzymie, w styczniu 2017 r., w Eataly Ostiense, rejestrując prawie 10 tys. uczestników. Od tego czasu opanował główne włoskie miasta i nie zatrzymał się.
Dlaczego właśnie Kopenhaga?
Jak opowiada Luca, fundator Food Festiwalu, duńskie miasto było pierwszym źródłem inspiracji tego projektu.
I rzeczywiście, podczas Erasmusa, zdał sobie sprawę , z wielkim zadziwieniem, jak bardzo rzymskie danie zostało docenione, ale też znane za granicą.
Edycja kopenchaska, będzie miała miejsce na Torvehallerne KBH , przepięknym duńskim rynku, przy jednej z głównych ulic Frederikssborgade, niedaleko stacji Nørreport.
Na placu, na którym mieści się targ, będzie zainstalowany, jak mówią organizatorzy, pierwszy Carbonara Bar w historii: duża kuchnia prowadzona przez włoskich kucharzy, którzy wyprodukują setki dań carbonara wyłącznie z produktów odpowiadających oryginalnej recepturze.
Na tę edycję wszyscy oczekują z niecierpliwością.
Czy będzie to jedna z serii inicjatyw, które przyczynią się do zadomowienia tej włoskiej potrawy w Europie i na całym świecie? Tego nikt nie wie. To czego możemy być pewni to motto organizatorów, które brzmi:
”Carbonara urodziła się w Rzymie, ale powstała dla Świata”.