Palermo, dobra kuchnia jest na wyciągnięcie ręki.

01.02.10 14:09 Wiek: 8 yrs

 

Smażone potrawy z ryżu, sfincioni, stigghiole. Na rynkach Palermo przekąska na ulicy jest jak sztuka. Prędko spożywana, ale z długą historią za plecami.

Gdzie indziej nazwano by to street food lub finger food. Wspaniała tradycja jedzenia na ulicy, żywa jak nigdzie indziej we Włoszech jest w Palermo. Gastronomia spacerowa tutaj zachowała silną więź z kuchnią domową.

Rynki

Gastronomia rozkwita przede wszystkim na rynkach: Vucciria, Capo, Ballarò i Borgo Vecchio. Dwa pierwsze są położone praktycznie na starówce, między straganami z owocami i warzywami oraz małymi piekarniami i smażalniami, gdzie można posmakować arancini (w Palermo nazywane „arancine”) czyli klopsy w kształcie pomarańczy wykonane z ryżu z mięsem oraz inne przysmaki. Wycieczkę po rynkach można zakończyć w Borgo Vecchio nad portem. Otwarte do późna miejsce spotkań, gdzie można zacząć wieczór.

Schietto (proste) czy maritato (syte)?
Dla podniebień bardziej ciekawych nowości jest panino ca' meusa, miękki chleb z ziaren lnu, z nadzieniem z podrobów wołowych (śledziona, płucka itd.), pokrojone na plasterki, przegotowane oraz smażone w smalcu w miedzianej brytfannie. Jest wersja „schietta” czyli prosta, lekka z kilkoma kropelkami cytryny oraz „maritata” z świeżym twarogiem (ricotta) i serem caciocavallo. Najlepsze panino ca' meusa spróbować można tylko odwiedzając Antica Focacceria San Francesco jedną z nielicznych stowarzyszonych z Slow Food. Tutaj Pirandello e Crispi czuli się jak w domu.

Mamy również stigghiole, quarume, frittole wszystko na bazie specjalnie przyrządzonych podrobów z jagnięcia czy wołowych. Również można skosztować "u pani chi panelle", chleb z mąki z ciecierzycy smażony w oliwie z oliwek. Najlepszy? U Minà w Vucciria lub u Morello przy rynku del Capo.

Również piekarnie kryją smakowite niespodzianki. Jak Ingrassia czy Graziano, jedne z najlepszych pizz krojonych w Palermo.

 

Gdzie można się wyspać?

Odpocząć po tym intensywnym gastronomicznym zwiedzaniu można w Ucciardhome na przeciw starego więzienia Borbonów.

Lokal otrzymany z antycznego magazynu utrzymany w stylu minimalistycznym używając efektownych materiałów i przedmiotów wystroju takich jak lampy Artemide i fotele Kartell. Kto szuka tradycji może wybrać Grand Hotel Villa Igiea, stojący od ponad wieku nad brzegiem morza w Palermo. Hotel ten narodził się dzięki intuicji rodziny Florio, zaprojektował go w 1908 architekt Ernesto Basile, jeden z największych przedstawicieli liberty, wykorzystując istniejącą już konstrukcję w sycylijskim stylu z XV wieku (Quattrocento siciliano).